Legaliseert Maryland recreatieve wiet via de wet?

Negen Amerikaanse staten hebben tot dusver het besluit genomen om naast medicinale cannabis ook de teelt, verkoop en gebruik van recreatieve wiet te legaliseren. Maar dat gebeurde in alle gevallen nadat de kiezers hun politici daartoe dwongen middels een referendum. Maryland zou nu wel eens de eerste staat kunnen worden waar de bestuurders zélf overgaan tot legalisering!

Schrijft het Amerikaanse Maryland dan geschiedenis komende weken? Deze week wordt er in de staat met 6 miljoen inwoners, vlakbij hoofdstad Washington, namelijk door de politici zelf een wetsvoorstel ingediend om het zogeheten ‘adult use’ te legaliseren. Haalt het voorstel het, dan is het dus voor het eerst dat de bestuurders het voortouw nemen in de cannabisrevolutie die in de VS woedt.

 

‘Einde aan falende verbod’

Volgens de beroemde krant The Washington Post dienen Democratische politici in Maryland nog deze week wetgeving in om cannabis voor volwassenen van 21 jaar en ouder te legaliseren. Deze twee bills is de blauwdruk voor een gereguleerde markt en ze staan deze adults ook toe om thuis wiet te kweken!

De wetten worden in de Senaat gesponsord door senator Richard Madaleno en in het Huis van Afgevaardigden (iedere staat in de VS heeft een eigen Senaat en Huis, red.) door de gedelegeerden Curt Anderson en Mary Washington. De senator: ‘Deze hervormingen maken effectief een einde aan het falende verbod op cannabis in Maryland en vervangt het met een veel verstandiger systeem.’

Opbrengsten

Volgens Madaleno wordt er met deze wetten een ‘doordachte regulering en belastingstructuur op poten gezet, gebaseerd op de beste praktijken en lessen die geleerd zijn van andere staten’. Dat betekent onder andere dat er een accijns van 30 dollar per ounce (28 gram) cannabis wordt geheven bij de wietkwekers. De verkopers van wiet en wietproducten mogen nog eens een BTW-tarief van 9 procent betalen.

De opbrengsten van legalisering zullen worden aangewend om drugsvoorlichting en preventieprogramma’s te financieren, werkgelegenheidsprojecten te ondersteunen en openbare scholen te helpen.

Tweede legaliseringsvoorstel als Plan B

En hoe zit dat met twee wetsvoorstellen tegelijk dan? Nou, het tweede voorstel is eigenlijk een Plan B, voor het geval het plan van de senator het onverhoopt niet mocht halen bij de stemming in Senaat en Huis. Mocht dat gebeuren dan brengt gedelegeerde David Moon zijn voorstel in stelling, wat overigens betekent dat Maryland in dat geval niet uniek zal zijn. Het voorstel van Moon is namelijk hetzelfde als in al die andere staten: laat de kiezers erover beslissen bij de verkiezingen, in dit geval zijn die dan in 2018.

‘Je kunt de onvermijdelijkheid van legalisering van adult use in de lucht ruiken’, stelt de politicus niet geheel zonder gevoel voor humor…