Voorlichting

Informatie over Cannabis

Cannabis is een verzamelnaam voor hash en wiet. Cannabis heeft effect op je lichaam en geest. Als je je gebruik niet meer onder controle hebt, heeft dat invloed op je werk, je familie en vrienden en je partner.

Cannabis Sativa is de Latijnse naam voor de hennepplant. Er worden ook andere rassen van deze plant gebruikt: Cannabis Indica en Cannabis Ruderalis. Hasj en wiet worden allebei gemaakt van de hennepplant.

Cannabis is een verzamelnaam voor hasj en wiet. Cannabis heeft effect op je lichaam en geest. Als je je gebruik niet meer onder controle hebt, heeft dat invloed op je werk, je familie en vrienden en je partner.

Hasj en wiet zijn allebei afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg Cannabis. In het Nederlands heet de plant hennep. Als de vrouwelijke bloemtoppen van de plant gedroogd worden en verkruimelen, ontstaat er marihuana. Dit noemen we in Nederland meestal ‘weed’ of ‘wiet’. Hasj, ook wel ‘stuff’ genoemd, is de tot blokken of plakjes geperste hars van de cannabisplant.

Wiet

Wiet (ook wel weed genoemd) wordt gemaakt van de vrouwelijke bloemtoppen van de hennepplant. De kleur van wiet is groen – bruin. Voorbeelden van wiet zijn Marihuana, Skunk, Northern light, orange bud, amnesia.

Cannabis Sativa is de Latijnse naam voor de hennepplant. Er worden ook andere rassen van deze plant gebruikt: Cannabis Indica en Cannabis Ruderalis. Hasj en wiet worden allebei gemaakt van de hennepplant.

Hash

Hasj is geperste hars van de hennepplant. Lichtbruine hasj is minder sterk dan donkerbruine en zwarte. Voorbeelden van hasj zijn Hia, Afghaan, Maroc, Nepal, Libanon. Hasj wordt ook wel stuff genoemd.

‘Blowen’ is het roken van cannabis. De meeste blowers vermengen de hasj of wiet met tabak en rollen dit in één of meer vloeitjes. Cannabis kan ook puur worden gerookt. Sommige mensen gebruiken een pijpje of waterpijp om cannabis mee te roken. Hasj en wiet kunnen ook worden verwerkt in een ‘spacecake’, een hasjbonbon of opgelost in thee of warme melk.

Je kunt ‘high’ of ‘stoned’ worden van cannabis.

HighAls je high bent van cannabis, dan merk je psychische effecten. Je stemming wordt versterkt. Je kunt een vrolijk en relaxed gevoel krijgen, maar ook gaan hallucineren en last krijgen van wanen. Als je somber bent, kan cannabis ook dat gevoel versterken.

Stoned

Je bent stoned als je het effect in je lichaam voelt. Je armen en benen voelen dan zwaar aan.

De gevolgen van cannabis voor
je lichaam en geest zijn niet goed.
De gevolgen van cannabis die je direct
merkt zijn verdeeld in
lichamelijke gevolgen en psychische gezondheid

Lichamelijk

De directe gevolgen van cannabis
op het lichaam zijn als volgt:

•Rode ogen en wijdere pupillen
•Droge mond
•Hoofdpijn
•Snelle hartslag
•Slappe spieren
•Veel trek in eten (de vreetkick)
•Misselijk en duizelig
•Lage bloeddruk
•Giechelen, slappe lach (de lachkick)
•Koude vingers, tenen en neus

Psychisch

De directe gevolgen van cannabis
op je psyche zijn als volgt:

•Ontspannen gevoel
•Concentreren is moeilijk, met name als je je aandacht moet verdelen
•Fantaseren
•Besef van tijd is anders
•Dingen anders ervaren en beleven
•Slappe lach
•Contact leggen is makkelijker

Er zijn gevolgen die je direct merkt door cannabiste gebruiken.
Maar er zijn ook gevolgen die op de langeretermijn kunnen komen.
Lees hier de lichamelijke risico’s en de
psychische risico’s van het gebruik van cannabis.

Lichamelijk

•Beschadiging van je longen. Meer kans op kanker

Cannabis kan kanker veroorzaken en longaandoeningen zoals astma. Rook van een joint adem je dieper in dan sigarettenrook. Daarnaast bevat het veel meer schadelijke stoffen dan een sigaret. Je kunt gaan hoesten en last krijgen van een piepende ademhaling.

•Concentratie, reactievermogen en het kortetermijngeheugen verminderen

Cannabis heeft invloed op je kortetermijngeheugen. Je kunt hierdoor vergeetachtig worden en je minder goed concentreren. Als je hebt geblowd, loop je meer risico bij deelname aan het verkeer en het werken met machines. Deelnemen aan het verkeer is dan zelfs verboden.

Psychisch

•Persoonlijke ontwikkeling
Problemen of vervelende gevoelens dringen minder tot je door als je hasj of wiet gebruikt. Je problemen worden niet opgelost en worden vaak alleen maar groter.

•Psychische problemen
Heb je psychische problemen? Of heb je de psychiatrische ziekte schizofrenie? Dan geeft cannabisgebruik je een grotere kans op angsten en waanbeelden.

•Depressie
De kans op een depressie of manische depressie is groter als je cannabis gebruikt.

•Paniekaanvallen
Je kunt een paniekaanval krijgen van cannabis. Ook als je niet vaak cannabis gebruikt.

•Geheugenproblemen
Je vergeet dingen die onlangs zijn gebeurd.

Lees de tips om het gebruik van cannabis onder controle te houden.
Geen gewoonte

•Zorg dat jouw cannabisgebruik geen gewoonte wordt.
•Gebruik niet elke dag en per keer niet te veel In de juiste stemming

•Gebruik cannabis alleen als je je goed voelt, voor je plezier en niet om je problemen te vergeten
•Gebruik geen hasj of wiet als je iets belangrijks gaat doen
•Gebruik het alleen met anderen en niet als je alleen bent
•Gebruik cannabis niet in combinatie met andere drugs

Cannabis is gevaarlijk met alcohol, cocaine, speed, xtc en paddo’s

Wil je meer weten over cannabis? Vraag het aan je coffeeshophouder. Hij is speciaal opgeleid om jou informatie te geven over hasj en wiet. Je kunt met vragen ook terecht bij Sprink, telefoonnummer: 088 – 230 40 50 of neem contact op via het contactformulier

•Alcohol met cannabis kan zorgen voor misselijkheid en angstige gevoelens
•Cocaine of speed met cannabis kan gevoelens van onrust en paniek veroorzaken
•Blowen in combinatie met xtc kan het stimulerende effect van xtc dempen. Het hallucinerende effect van blowen en xtc kan elkaar versterken.
•Paddo’s met cannabis kan zorgen voor een heftige en onvoorspelbare paddotrip.

Cannabinoïden, de actieve bestanddelen van marihuana, voorkomen tumoren en vernietigen kankercellen.

De Amerikaanse regering weet dit al meer dan 35 jaar maar de media worden ervan weerhouden om deze remedie naar buiten te brengen.
De Amerikaanse oorlog tegen drugs is eerder een oorlog tegen het eigen land. Klaarblijkelijk worden er te veel mensen rijk van de oorlog tegen drugs.

In 2003 werd een studie gepubliceerd in Nature Reviews Cancer waarin een historische en gedetailleerde uitleg wordt gegeven hoe THC (tetrahydrocannabinol) en natuurlijke cannabinoïden kankercellen vernietigen maar normale cellen behouden.

Manuel Guzmán uit Madrid ondervond dat cannabinoïden, de actieve bestanddelen van marihuana, tumoren voorkomen. Reactiepaden van de tumor worden omgevormd waardoor de groei stopt en de tumorcellen afsterven. Daarnaast wordt de groei van bloedvaten naar de tumor stopgezet.

Volgens Dr. Ethan Russo, een neuroloog en een autoriteit op het gebied van medicinale cannabis, is de Guzman-studie zeer belangrijk. “Kanker komt voor omdat cellen onsterfelijk worden, ze reageren niet meer op signalen om te stoppen met groeien. Normaliter sterven cellen op commando af. Dit proces wordt apoptose genoemd, of geprogrammeerde celdood. Het proces werkt niet meer bij tumoren. THC stimuleert apoptose zodat gliomen, leukemieën en melanomen verdwijnen.”
Cannabinoïden kunnen dus zeer goed gebruikt worden tegen kanker. Ze worden getolereerd door het lichaam en produceren niet de giftige bijwerkingen van een conventionele chemotherapie.

Wanneer er een mogelijk geneesmiddel tegen kanker is ontdekt wordt dit normaal breed uitgemeten in de media. Wanneer het echter om marihuana gaat laat de mainstream media afweten. Nieuws over de relatie tussen cannabis en het verdwijnen van tumoren verscheen reeds in 1974. Onderzoekers van het Medisch College van Viriginia werden gefinancierd door het National Institute of Health om bewijs te vinden dat marihuana het immuunsysteem aantast. In plaats daarvan zagen ze hoe THC de groei van drie kankersoorten afremde in muizen.

In 1974 deed The Washington Post verslag van de studie. De krant voegde toe dat de actieve bestanddelen in marihuana de reactie van het immuunsysteem onderdrukt die het afstoten van organen na een transplantatie kan veroorzaken.

Media blackout
De ontdekking in Madrid werd in de Verenigde Staten na die tijd angstvallig stilgehouden. Op 29 februari 2000 kwam stilaan informatie naar buiten toen MarijuanaNews.com redacteur Richard Cowan zijn beklag deed dat hij het artikel enkel kon vinden via een link die kortstondig op de website van Drugde Report stond. “The New York Times, The Washington Post en Los Angeles Times negeerden allen het verhaal, ondanks dat het nieuwswaardig is: een goedaardige stof die van nature voorkomt en dodelijke hersentumoren vernietigt,” zo voegde Cowan toe.

Op 29 maart 2001 drukte de San Antonio Current een artikel door Raymond Cushing getiteld ‘wiet maakt tumoren kleiner; regering wist het in ‘74’. Media-aandacht is er sindsdien niet geweest met uitzondering van een kopie van het artikel op Alternet.
Het is moeilijk te geloven dat de genezende werking van cannabis al meer dan 30 jaar wordt onderdrukt en toch zal hier waarschijnlijk geen verandering in komen. Waarom?

Omdat het een gevaar vormt voor het cannabisverbod. Er is onomstotelijk bewijs dat de onderdrukking van medicinale cannabis heeft geleid tot het falen van de instituten van een vrije maatschappij, de medische sector, journalistiek, wetenschap en onze fundamentele waarden, aldus Cowan.
We kunnen rustig zeggen dat miljoenen levens hadden kunnen worden gered wanneer er geen verbod was geweest op cannabis. Intussen spenderen families al hun spaargeld aan gevaarlijke, giftige en dure medicijnen. Bron: Rense.com

Vader geeft peuter met kanker marihuana

Hulp instanties

Trimbos

Tactus

GGZ Nederland

Drugs info lijn